lørdag 27. september 2008

Hvordan overleve som student i det kinesiske skolevesen

Gjennom min lille tid brukt her i Beijing har jeg (og de fleste andre her på skolen) allerede lært kodene (the hard way) for hvordan tenke, snakke og oppføre seg i et kinesisk klasserom. Her er en liten oppsummering av de viktigste reglene til glede for dere hjemme i det gode, gamle jantelovslandet:

1. Laoshi (læreren) har alltid rett! Det å i det hele tatt tenke noe annet er utenkelig.
2. Still "gode" spørsmål! Hvis en skal stille laoshi et spørsmål, må en kun stille spørsmål som laoshi vet svaret på. Dette vil bli vurdert som et godt spørsmål.
3. Aldri still "dårlige" spørsmål! Om en skulle stille laoshi et spørsmål som laoshi ikke vet svaret på, vil det bli vurdert som et særdeles dårlig spørsmål, hvorpå følger en ti minutters tale om hvor mye tid en kaster bort på urelevante spørsmål.
4. Xuesheng (eleven) må huske alt han har lært! Hvis xuesheng mot formodning svarer feil på et spørsmål, blir det gjort veldig klart for alle at xuesheng har tatt feil, og at xuesheng må anstrenge seg mer.
5. Unngå å bli den dårligste xuesheng i klassen! Da vil xuesheng falle i unåde hos laoshi, og bli "subject to appropriate punishment", som de så fint kaller det her borte.
6. Ikke drikk kaffe! En risikerer da å bli kalt mr. Coffee.

Overlevelsesråd for elever i unåde hos laoshi:
1. Gi laoshi ros. Det kan vippe den mest hardbarka laoshi av pinnen.
2. Smil til laoshi. Å få et smil tilbake er endog ikke nødvendigvis et tegn på benådning.
3. Finn dine medelevers svakheter. Sørg for at de tar bort oppmerksomheten fra dine egne.

Følg disse råd, og ditt studieopphold i Kina vil bli tilnærmet en sann fryd.